Hongkongi utazás 1. rész: benyomások

2013 őszén egy hetet volt szerencsém Hongkongban tölteni, most 2015 januárjában pedig újra visszautazhatok egyik kedvenc városomba – ez adta az apropóját annak, hogy most írjak pár bekezdést Hongkongról. Az az egy hét nem volt túl sok, de azt hiszem, már első nap megszerettem Hongkongot, a nyüzsgést, a zajokat, a szagokat – szóval magát a benyomásokat, az élményt. Ezt szeretném megosztani veletek néhány képpel.

Egyik utam sem magánút, kiküldetésben sikerült kijutnom, az egyik helyi mobilszolgáltató hálózatán dolgoztam. A munka szerencsére éjszakai (ottani időzónában), vagyis az átállás sem vészes, nem teljes az időeltolódás így, ráadásul napközben volt időm várost nézni, kirándulni.

Hongkong és környéke számos látnivalót kínál, ezek közül természetesen csupán néhány, tetszőlegesen és önkényesen kiragadottra volt időm, így nem érdemes egy Hongkong-útikönyvet várni tőlem, csupán élménybeszámolót tudok kínálni, fogadjátok sok szeretettel!

Az első – számomra pozitív – benyomások még a levegőben értek, nézzétek csak a felhőkarcolókat az öböl partján:

A hong-kongi öböl, jobbra Tsing-Yi, balra Tsuen-Wan
A hong-kongi öböl, jobbra Tsing-Yi, balra Tsuen-Wan

A repülőtér maga lehetett volna bármelyik, bárhol a világon, amíg az egyik folyosóján meg nem pillantottam a pekingi kacsákat az egyik büfében:

Hong Kong repülőtér, érkezési oldal

A következő benyomás az embert akkor éri, amikor a városban kiszáll a taxiból/metróból/buszból:

Tipikus hong kongi utcakép: a jellegzetes piros taxik, emeletes busz, emeletes villamos

Akár éjfél körül is nagy a zsúfoltság, a tömeg a belvárosi utcákon, a kisboltok nagy része is nyitva van, nem csak a büfék, éttermek. Apropó étkezdék: nagyon (értsd: NAGYON) sok van belőlük, volt olyan, hogy két villamosmegálló közt tíznél többet számoltam meg. Nagy részük persze a helyi, hongkongi konyha remekeit árulja, de világvárosként a legkülönfélébb nemzetek képviseltetik magukat e téren, néhány asztallal rendelkező, pár négyzetméteres kifőzdéktől a több száz fős, pincérek tucatjait foglalkoztató étkeztető nagyüzemekig.
Természetesen Kínáról lévén szó, az elnevezésekben belefuthat az ember valódi gyöngyszemekbe:

"Nagyon jó étterem"